Detașarea lucrătorilor în Irlanda
Irlanda a transpus în lege Directiva UE 2018/957 la 1 octombrie 2020 prin SI 374/2020 . Acest regulament urmărește exclusiv să ofere un număr de clarificări definiționale și protecții suplimentare la transpunerea de către Irlanda a Directivei inițiale 2014/67/UE privind punerea în aplicare a Directivei 96/71/CE privind detașarea lucrătorilor în cadrul SI 412/2016 .
Cerințe anterioare detașării
Comisia pentru relații la locul de muncă (WRC) este autoritatea competentă din Irlanda pentru problemele legate de lucrătorii detașați. Așadar, furnizorii străini de servicii trebuie să notifice WRC, folosind o formă de declarație prescrisă, fiecare detașare a lucrătorilor, indiferent de durata acesteia. Formularul de declarație trebuie trimis prin poștă sau e-mail la WRC cel târziu la data începerii lucrărilor în Irlanda.
Deși sub formă de declarație, companiile străine trebuie să furnizeze anumite informații, cum ar fi numele și adresa companiei care detașează, adresa locului de muncă, detaliile personale ale lucrătorilor detașați și așa mai departe.
În plus, compania străină ar trebui să indice numele și adresa persoanei desemnate să ia legătura cu autoritatea competentă pentru a primi cereri de informații de la WRC și pentru a trimite/primi informații și documentație și pentru a se angaja cu WRC în cazul unei inspecții. .
În cele din urmă, dacă o detașare este prelungită dincolo de data de încheiere proiectată inclusă în Formularul de declarație transmis, este necesar un Formular de declarație modificat care să conțină noua dată de încheiere a detașării.
Condiții de muncă și salarizare
Directivele UE privind lucrătorii detașați prevăd că unui lucrător detașat pe teritoriul unui stat membru i se garantează termenii și condițiile de angajare garantate în temeiul legislației statului membru respectiv.
În Irlanda, un lucrător detașat are, prin urmare, dreptul la un salariu minim, o săptămână de lucru medie de cel mult 48 de ore, o perioadă de repaus zilnic de 11 ore consecutive, o perioadă de repaus săptămânal de 24 de ore consecutive pe șapte zile și 30 de minute pauză la fiecare 6 ore consecutive de muncă.
În ceea ce privește salariul minim, Irlanda are o rată națională obligatorie a salariului minim (NMW) din 2000, care depinde de vârsta lucrătorului. De la 1 ianuarie 2023, NMW pentru angajații peste 20 de ani se ridică la 11,30 EUR/oră. Alocațiile specifice detașării pot fi considerate ca făcând parte din remunerație, cu excepția cazului în care nu reprezintă doar o rambursare a cheltuielilor, cum ar fi cheltuielile de călătorie, masă și cazare.
În plus, există acorduri în vigoare pentru anumite industrii care stabilesc termeni și condiții specifice pentru cei care sunt acoperiți de acestea (de exemplu, în industria de cleaning, industria de securitate).
Păstrarea documentelor de detasare
Conform legislației irlandeze, o companie străină trebuie să păstreze și să pună la dispoziție într-un loc identificat anumite documente, pe hârtie sau în formă electronică, pe durata perioadei de detașare, cum ar fi:
- Contractul de muncă al lucrătorului (lucrătorilor) detașați;
- fișe de plată sau documente echivalente;
- Fișele de pontaj sau documente echivalente, care indică începutul, sfârșitul și durata timpului zilnic de lucru și
- Dovada plății salariului.
În cazul inspecției, angajatorul trebuie să furnizeze autorității competente documentele menționate mai sus, dacă este necesar traduse în limba engleză. Termenul limită pentru furnizarea tuturor documentelor solicitate este de 1 lună de la primirea cererii.
Lucrători din afara UE în Irlanda
Unui resortisant din afara UE care are reședința legală și este angajat legal într-un alt stat membru al UE i se poate permite să lucreze temporar în Irlanda, fără a fi nevoie să obțină un permis de muncă. Cu toate acestea, trebuie luate în considerare și dispozițiile naționale referitoare la problemele de imigrație. Republica Irlanda stabilește cinci tipuri diferite de permise , care sunt utilizate în cazuri specifice.
În cazul lucrătorilor din afara UE trimiși în Irlanda pe termen scurt (mai mult de 14 zile într-o perioadă de 12 luni), cel mai potrivit tip de permis ar putea fi așa-numita viză Van der Elst, în anumite condiții.
Securitatea socială
În conformitate cu Regulamentul European 883/2004 , lucrătorii detașați în Irlanda pot continua să fie acoperiți de securitatea socială a statului membru în care își are sediul angajatorul.
Compania care detașează trebuie să solicite un certificat A1 la instituția socială competentă pentru lucrătorul său detașat, care ar trebui să îl dețină pe toată perioada detașării sale în Irlanda.
Sancțiuni
Lucrătorii detașați în Irlanda din alte state membre ale UE beneficiază de protecția întregii legislații irlandeze în materie de muncă, în același mod ca și angajații care au un contract de muncă irlandez. De fapt, Legea privind protecția angajaților (muncă cu normă parțială) din 2001 prevede că toată legislația muncii care conferă drepturi sau drepturi unui angajat se aplică unui lucrător detașat în același mod în care se aplică oricărui alt angajat.
Orice încălcare a legislației poate atrage sancțiuni. Printre altele, nedepunerea unui formular de declarație este o infracțiune. Amenzile pot ajunge până la 5.000 EUR.