Detașarea lucrătorilor în Germania
Directivele 96/71/CE, 2014/67/UE și 2018/957/UE stabilesc orientările legate de detașarea lucrătorilor în UE. Mai degrabă decât o singură transpunere, detașarea angajaților în Germania se bazează pe 3 acte-cadru, Legea salariului minim ( Mindestlohngesetz – MiLoG ), Legea lucrătorilor detașați ( Arbeitnehmer-Entsendegesetz – AEntG ) și Legea privind furnizarea de lucrători temporari ( AÜG) .
Obligații preliminare pentru detașare
Atunci când detașează lucrători în Germania, angajatorii cu domiciliul în străinătate trebuie să respecte mai multe reguli privind salariul minim și condițiile de angajare. Aceste condiții sunt prevăzute în contractele colective de muncă și în prevederile legale și trebuie raportate în notificarea conform Legii salariului minim.
De altfel, pentru a respecta aceste reguli, angajatorii trebuie să depună notificarea de postare online cu ajutorul portalului de înregistrare a salariului minim .
Trebuie menționat că notificările trebuie depuse înainte de începerea activității de muncă în Germania, indiferent de durata acesteia.
Excepții de la obligația notificării
Obligația de notificare se aplică numai activităților de muncă specifice, astfel cum sunt enumerate la articolul 2a din Schwarzarbeitbekämpfungsgesetz:
- înființarea de târguri și expoziții;
- industria constructoare;
- industria cărnii;
- silvicultură;
- afaceri de catering și hoteluri;
- curățenie industriala;
- industria transportului de pasageri;
- sectorul târgurilor și distracțiilor;
- transport, transport și industria logistică asociată;
- sectorul de securitate privat;
În plus, în conformitate cu Legea salariului minim, notificările nu sunt necesare atunci când salariul lunar normal al unui angajat depășește 2.000 EUR brut. În acest caz, angajatorul trebuie să prezinte dovada unei astfel de plăți pentru ultimele 12 luni.
Cu toate acestea, având în vedere că obligația de notificare se bazează pe legislația prevăzută de trei acte diferite, așa cum s-a menționat înainte de MiLoG, AEntG și AÜG, recomandăm o analiză specifică a fiecărui caz.
Condiții de muncă și salarizare pe durata detașării
Cele trei acte menționate mai sus stabilesc anumite cerințe minime pentru termenii și condițiile de angajare. Condițiile generale de angajare se aplică fiecărui sector și se referă la timpul de lucru, siguranța, sănătatea și igiena la locul de muncă, remunerarea suplimentară, indemnizațiile, rambursarea, plata concediului și indemnizația de concediu, printre altele.
În ceea ce priveşte salariul minim, această valoare se ajustează la fiecare 6 luni, la 1 ianuarie, respectiv la 1 iulie .
În prezent, salariul minim în Germania este de 10,45 EUR brut pe oră lucrată.
În ceea ce privește condițiile de salarizare aplicabile la detașarea lucrătorilor în Germania din Italia, Agenția Italiană de Venituri, cu Hotărârea nr. 428 din 12 septembrie 2023, clarifică cererea unei societăți comerciale privind posibila aplicabilitate a regimului convențional unuia dintre salariații săi detașați în Germania de la 1 ianuarie 2022 până la 31 decembrie 2023 la o filială germană.
Detașări cu o durată mai mare de 12 luni
Începând cu 30 iulie 2020, în cazul detașării angajaților în Germania pentru mai mult de 12 luni, se aplică reguli suplimentare. Aceste reglementări se aplică începând cu data de la care detașarea unui lucrător depășește o durată de 12 luni.
Cu toate acestea, această perioadă poate fi prelungită până la 18 luni prin anexarea unei expuneri de motive la notificarea depusă.
Securitatea socială
Atunci când detașează lucrători în Germania, angajații lucrează temporar în Germania, dar sunt angajați ai țării de origine. Datorită sistemului de asigurări sociale armonizat al UE, angajații detașați în străinătate plătesc contribuții de asigurări sociale în țara în care sunt angajați.
De altfel, în temeiul Regulamentului (CE) 883/2004, societatea care detașează trebuie să solicite instituției sociale competente eliberarea unui Certificat A1 pentru fiecare lucrător detașat. Acest document precizează în ce țară deținătorul plătește contribuțiile la asigurările sociale.
Disponibilitatea documentelor
Atunci când detașați lucrători în Germania, compania și angajații trebuie să coopereze pe deplin cu autoritățile germane în cazul unei inspecții vamale.
Printre altele, principalele documente solicitate în cadrul unor astfel de controale sunt actele de identitate personale, permisele de muncă (dacă este cazul), contractele de muncă, borderourile de salariu, dovezile plății salariilor efectuate, dovezile timpului de muncă.
Toate aceste documente trebuie să fie disponibile pe teritoriul german și traduse în limba germană. La cerere, acestea trebuie furnizate autorităților. Necooperarea poate duce la o infracțiune administrativă.
Sancțiuni definite în legislația germană
Dacă angajatorii cu domiciliul în străinătate nu notifică sau notifică incorect detașarea lucrătorilor în Germania sau nu oferă lucrătorilor detașați condiții minime de muncă, aceștia comit o încălcare a legii. Aceasta se pedepsește ca abateri administrative care implică o amendă în valoare de maximum 30.000 de euro, conform art. 21 MiLoG, art. 23 AEntG, art. 16 AUG.